Novice, obvestila, objave

Obveščamo vas, da bodite pri nakupih naprav za varovanje starejših na daljavo previdni. V zadnjem času se dogaja, da svojci kupijo zaradi nekaj nižje cene napravo, za katero ni zagotovljenega servisa, nima navodil v slovenskem jeziku ali pri telefonih ni menija v slovenskem jeziku, ni garancije, ni zagotovljenega servisa v Sloveniji itd.


Žal vam pri tovrstnih nakupih v primeru nepravilnega delovanja (lažnih alarmih) ali nedelovanja ne bo nihče opravil servisa iz garancije in boste imeli veliko večje stroške, kot je bil »prihranek« pri tovrstnem nakupu.


Od ponudnika zahtevajte pisno ponudbo oz. preverite ali je ponudnik registrirano podjetje oziroma kakšne izkušnje imajo kupci z njimi.

Za nasvet pa se lahko obrnete tudi na nas.

Sramota, kaj si dovolijo banke v času epidemije … Poslal sem sporočilo preko elektronske pošte društvu novinarjev in združenju bank … Upam, da sproži kakšen pozitiven ukrep za manjše ogrožanje starostnikov.

Poklon naše ekipe gospe Ani Petrič in njenim ciljem, ki jih učinkovito uresničuje.

NI VSAKO VAROVANJE NA DALJAVO TUDI UČINKOVITO VAROVANJE STAROSTNIKOV

Sem Bogdan Lesjak in z varovanjem na daljavo delam že 25 let. Pri svojem delu se srečujem z zelo različnimi oblikami tehničnega varovanja na daljavo, ki pa v današnjem času niso več ravno uporabne.

Ne dolgo nazaj sem bil povabljen s strani starostnikov, ki živijo v objektu enega od slovenskih večjih mest (greh povem, grešnika pa ne bom imenoval…), katerega namembnost so oskrbovana (varovana) stanovanja.

Žal njihovim sostanovalcem že večkrat pripetilo, da ob padcu niso mogli priklicati pomoči. In, ker tudi starejši obvladajo internet, so z njegovo pomočjo ugotovili, da imam brezplačna predavanja in svetovanje za starostnike s področja varovanja na daljavo.

Želeli so namreč drugo mnenje.

Z veseljem sem se odzval njihovemu povabilu. Pred predavanjem sem bil povabljen s strani organizatorke, da si ogledam, kako “zgleda” pri njih varovanje starostnikov.

Povedati moram, da je tehnično varovanje narejeno po nekih normativih iz preteklosti in seveda tudi verjamem po projektu, ki je bil za slednje narejen. Ampak kako. Na stenah v prostorih (bivalni prostor, spalnica, kopalnica) so vgrajene tipke SOS fizično na steni.

Kot je povedala na predavanju ena od stanovalk, se nič ne zgodi do takrat, ko ni tožnika – in seveda tudi ni sodnika. Tako neustrezno varovanje”bo potekalo dalje brez sprememb. Ko pa bo kateri od stanovalcev, ki ne bo mogel priklicati pomoči preko omenjenega klica v sili, ko se bo resneje poškodoval, imel kakega bolj agresivnega svojca, bodo imeli odvetniki nekaj dela…

Starejša oseba pade, se poškoduje in nima možnosti “klica v sili” in ležeča na tleh, z naprimer zlomljenim kolkom, lahko v bolečinah samo opazuje “gumb SOS” na steni, do katerega ne more.

Družili smo se dobri dve uri in verjetno bomo druženje še kdaj ponovili.

Ugotovili pa smo le, da zaenkrat ni druge pomoči (kot na marsikaterem področju pri nas). kot da zadevo rešijo samoplačniško in si varnost v oskrbovanih stanovanjih uredijo sami.

Upam, da se bodo tudi odgovorni kaj premaknili – a kaj, ko vsi vemo, da denarja za nadgradnjo obstoječega sistema varovanja na daljavo ni in ga še lep čas ne bo.

KOMU JE NAMENJENA PAMETNA URA

Je tudi v vaši družini ostarel ali ranljiv družinski član? Vas zanima zakaj vaš otrok ni prišel iz šole pravočasno in kje se nahaja? Želite biti opozorjeni, ko dementna oseba zapusti varno območje? Ali pa preprosto opravljate delo, kjer je možnost ogroženosti vašega zdravja ali življenja?

Če ste na vsaj eno od zgornjih vprašanj odgovorili z da, potem smo prepričani, da vam lahko ponudimo rešitev. In ta rešitev je pametna ura Lunatel. Danes, ko tehnologija vstopa na vsa področja našega življenja je dobro vedeti, da obstaja tudi tehnologija, ki je nastala z iskreno željo po pomoči ljudem, ki jo potrebujejo.

Pametna ura Lunatel vam s svojo stilsko obliko ponuja udobno nošenje na zapestju roke. Primerna je za vsakodnevno uporabo, na zelo nevsiljiv način. Pri starostnikih z demenco je to še posebej pomembno. Te osebe včasih le stežka sprejmejo še tako preprosto odločitev, kot je nošenje pametne ure. Za ta primer ima pametna ura možnost nastavitve slik ožjih družinskih članov. Ti se ob klicu ali prejetem sporočilu prikažejo na zaslonu ure. To je v večini primerov dovolj, da dementna oseba ne zavrača nošenja le te na zapestju. Premore tudi možnost vklopa »audio«, ki je še posebej primeren za ljudi z motnjami vida. V prijaznem tonu uporabniku pove točen čas, prebere pa mu tudi sporočila in opomnike.

SLEDENJE LOKACIJI UPORABNIKA

Lokacija uporabnika se lahko na zahtevo osebe, ki je vpisana v verigo kontaktnih oseb, pridobi kadarkoli je to potrebno. Pametna ura ima tudi možnost vklopa trajnega sledenja. To je še posebej primerno za osebe z demenco ali otroke. Nastavitve pametne ure Lunatel omogočajo vnos več varnih območij uporabnika. V primeru ko uporabnik zapusti varno območje, se samodejno sproži alarm. Ta obvesti vse osebe, ki se nahajajo v verigi, preko klica in/ali SMS-a in/ali e-mail sporočila. Varna območja se lahko spreminjajo glede na potrebe posameznika in njegov življenjski slog. Mogoča pa je tudi nastavitev dnevno nočnih območij.

15 DEJSTEV O DEMENCI

Demenca je globalni problem vseh ljudi, ras in družbenih slojev. Pomembno vlogo ima preventiva, zgodnja diagnoza in informiranost osebe in svojcev.

ZNANJE JE NAŠE NAJBOLJŠE OROŽJE PROTI DEMENCI!

Kaj je Oldi, in zakaj takšno ime?

Oldi je registriran voziček, ki je namenjen vsem ljudem, ki so obležali bodisi zaradi bolezni, hude poškodbe ali starosti. Naš “Oldi” je v bistvu postelja na kolesih s katero greš lahko ven na zrak, sonce, raziskovat okolico, parke, na srečanje z vnukom, koncert ali ogled nogometne tekme. 

Z vozičkom Oldi si mobilen in svoboden.

Content | Menu | Access panel